Mi az ózon?

Az ózon (O3) egy három oxigénatomból álló molekula. Normál körülmények között láthatatlan, nagy tömegben halványkék árnyalatú szúrós szagú gáz, -112 °C alatt sötétkék folyadék, -193 °C alatt sötétkék kristály halmazállapotú. Az Ózon rendkívül instabil vegyület: közönséges oxigénmolekulára (O2) és egyatomos, rendkívül reagens, úgynevezett nascensz oxigénre bomlik igen rövid idő alatt. Ha oxidálható anyagokkal érintkezik, a bomlása már alacsony hőmérsékleten is rendkívül gyors. Az ózon gáz halmazállapotában nem tárolható, és nem szállítható, ezért a felhasználása során a helyszínen állítják elő. Villámcsapás közelében nagy mennyiségben keletkezik az ún. koronakisülés hatására, de minden 185 nm közeli hullámhosszú UV (UV-c) sugárzás is ózont fejleszt.


 

 

 

Az ózon biológiai hatása

Hogyan hat az ózon?

Az ózon rendkívül erős oxidálószer, mely a biológiai molekulaszerkezeteket károsítja, a szerves kötésekben lévő szénatomok kettős kötéseinek megbontásával. A sejtmembránok telítetlen zsírsavaival, glikoproteinjeivel, glikolipidjeivel és aminósavjaival lép reakcióba. A hatás függ az ózon koncentrációjától, a behatás idejétől. A kettős szénatom kötések szétszakadása következtében a  baktériumok, gombák és vírusok inaktiválódnak, fertőzőképességük megszűnik.

Az ózon aspecifikus fertőtlenítőszer mert a mikroorganizmusok nem képesek ellenállást kalakítani az ózonnal szemben, mint ahogy az antibiotikumok esetében ez előfordul.

Tojásfertőtlenítés és az ózon! Tudta?

Az ózon egyetlen hátránya ami a tojásfertőtlenítés során is szem előtt tartandó, hogy - száraz technológia révén - nem képes a fizikai koszolódások és masszív baktérium biofilmek mögé bejutni, így az ott található baktériumok átvészelhetik a száraz ózonnal végzett fertőtlenítést!

Erre a problémára nyújt megoldást a szabadalmaztatott OSC technológia amely az ózonnal együtt hidegköd technológiát használ a fertőtlenítési folyamatban. Az hidegköd nedvesítő hatása segíti a mikrocseppekben oldódott ózon bejutását a biofilm rétegek vagy koszolódások mögé!