Tojásfertőtlenítés ózonnal

hatékony tojásfertőtlenítés ózon+hidegköd technológiával

Az OSC technológia z étkezési és a tenyésztojások fertőtlenítésére egyaránt alkalmas! Mindkét felhasználási területen kiemelten fontos szempont a fertőtlenítés hatékonysága mellett az eljárás környezetre gyakorolt hatása. Az ózontechnológiás eljárás teljesít minden fertőtlenítési elvárást és e mellett környezetbarát, biztonságosan használható. Tökéletesen alkalmas a  jelenleg legelterjedtebb formalinos fertőtlenítő eljárás kiváltására.

Fertőtlenítés ózonnal

A vizsgálatok kimutatták, hogy a kalcium-karbonát, ami a fő ásványi alkotóeleme a tojáshéjnak, szinte közömbös az ózonnal szemben így az ózon nem károsítja a tojás héjszerkezetét és nem befolyásolja a szavatossági idejét. Az élelmiszerbiztonsági hatóság álláspontja szerint az iparilag ózonnal fertőtlenített héjú tojást felhasználás előtt nem kell újra fertőtleníteni. Az UV-C fénnyel történő fertőtlenítés ezzel szemben nem elfogadott fertőtlenítő eljárás.

Költséghatékonyság

Az ózonos fertőtlenítés költsége elhanyagolható az elkerült veszteséghez képest amit egy Salmonella fertőzés okozhat. Egy ilyen eset járulékos költségei jelentős terhet rónak a forgalmazóra.  A fertőtlenítés költsége a tojás árában elenyésző, továbbhárítható a fogyasztókra akik kedvelik és értékelik a biztonságos élelmiszert. A hazai fejlesztésű hibrid OSC technológiával minden eddiginél költséghatékonyabban megoldható a tojások nagyüzemi fertőtlenítése.

Az ózon hatása a baktériumokra és a vírusokra

Az ózon erős baktericid (baktériumölő), virocid (vírusölő) hatásának a hátterében a szétváló ózonból keletkező aktív oxigén oxidáló hatása áll. Az ózon megbontja a baktériumok sejthártyáját ha érintkezésbe kerül a sejtfallal.  Az érintkezéskor létrejövő robbanásszerű oxidációs reakció következtében lyuk keletkezik a sejtfalon. A baktérium elveszti alakját, miközben a másodperc tört része alatt több ezer ózon molekula ütközik a bakteriális sejtfalba és a sejt elpusztul. A vírus mikroszkopikus biológiai organizmus, amely nem sejtes szerveződésű és csak más élőlények sejtjeiben, parazitaként képes szaporodni. A vírus nukleinsavból (DNS vagy RNS) álló genomból és azt körülvevő proteinköpenyből, a kapszidból áll. Az ózonmolekulák a vírus kapszidjait károsítják, így azok képtelenek lesznek a sejt membránokhoz kötődni, továbbadni a fertőzést.

Az OSC tojásfertőtlenítés előnyei

Széles spektrumú 
Egyaránt hatásos a baktériumok, gombák és vírusok ellen, Pl.: Salmonella, E-colli. A kórokozók nem képesek védetséget kialakítani ellene.
Nem károsítja a tojás héját 
A tojás felületén hatékonyan csökkenti a mikroorganizmusokat, de a tojás héja nem lép reakcióba az ózonnal.

Nincs maradványszer 
A tojáshéjon nincs maradványszer, nem érződik rajta kellemetlen szag a fertőtlenítés után.
Az ózon környezetbarát
Az ózon alkalmazása környezetbarát, mert oxigénből előállítható és fertőtlenítés után visszabomlik eredeti formájába.

Termelékeny 
A tojások fertőtlenítése nagy tételben, speciális kocsikon történik, műanyagtálcás tartókban.
Biztonságos, egyszerű eljárás 
A fertőtlenítési folyamat kizárja az emberi mulasztásból származtatható hibát